De les faveles a l’esgrima d’INSERsport

By 3 d'agost de 2018General

La història de Jacqueline Machado no és una història comuna. Havia estat policia i bombera al seu país, el Brasil, on treballava sovint amb col·lectius en risc d’exclusió social, a les faveles. Ara ja porta uns anys a Catalunya on col·labora amb la Federació Catalana d’Esgrima en el desenvolupament del programa d’INSERsport. “Aquest programa és el meu públic”, assegura. Esgrima ha estat el darrer curs que s’ha fet abans de l’aturada per vacances. Hem parlat amb ella per saber-ne més detalls.

Quina és la teva vinculació amb l’esgrima i la federació?
Quan era petita vaig practicar esgrima a Brasil. Aquí soc sòcia del Club d’Esgrima Sala d’Armes Montjuïc. Estic a la junta del club i soc voluntària de la federació per algunes activitats.

Com ha anat el curs?
Ha estat un intensiu al juliol de tres setmanes amb 30 hores de curs. Encara falten 4 hores que les dedicarem a una pràctica a la lliga catalana al setembre. Allà els joves podran posar en pràctica a la competició tot el que han après: la preparació de tot el material, el muntatge i desmuntatge de les pistes, els aparells, les distàncies a vigilar pels àrbitres…

Què tal amb els joves que han fet la formació?
Treballem amb un col·lectiu pel qual l’esport és fonamental. Són joves amb mancances afectives i molt agraïts amb tota l’atenció que els hem donat. Han treballat molt en equip, la disciplina i la cooperació. Haig de dir que la retenció de continguts ha estat molt bona. Els joves tenien molt curiositat i al final s’hi han enganxat.

La teva professió com a policia i bombera al Brasil, t’ha ajudat a tractar aquests joves?
Sí, com a policia entrava a les faveles on hi ha classes socials molt baixes, conflictes i molta exclusió social. La meva rutina diària era solucionar problemes al carrer.

Ara el joves d’INSERsport tindran una feina remunerada.
Sí. El darrer dia els vam donar el certificat i vam fer un pica-pica de comiat. Va estar molt bé. Nosaltres tenim moltes competicions durant la temporada i necessitem gent per fer aquesta feina: al setembre amb la primera lliga catalana, la copa del món al gener… fitxarem alguns dels joves!

La federació aposta per la vessant social.
Definitivament. Aquesta branca social és molt important per a la federació. Ells m’han captat (riu) per a aquest projecte perquè ja sé de què va i com funciona. Aquests joves són persones que necessiten una atenció diferenciada.

Leave a Reply